keps. I bindväven finns olika typer av fibrer och muskelceller, blodkärl, nerver och salivkörtlar. Om det yttersta skiktet i slemhinnan går sönder uppstår ett sår som oftast gör

ont eller svider. Inflammerad, förtunnad och ibland sårig munslemhinna Oral lichen planus, OLP, fonder är en vanlig förändring i munnens slemhinna. Det är vanligt att spädbarn får svampinfektion i munnen, så kallad torsk. Orsaken till sjukdomen är inte helt klarlagd, men vi vet att vissa av cellerna i kroppens immunförsvar framkallar en inflammation i slemhinnan. Muntorrhet Saliven är viktig eftersom den bland annat rengör tänder och slemhinnor. Tandkrämer som inte innehåller natriumlaurylsulfat, sägs ha förebyggande effekt hos vissa personer. Om det tillfälligt är svårt att borsta tänderna eller vid rekommendation av tandvården kan du använda bakteriedödande munskölj. Tungan ser rödflammig och oregelbunden ut med röda områden, som ofta avgränsas av en vitaktig rand. Små barn kan behöva matas med sked. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning. Du får pröva dig fram. Mat eller allergier tror man inte bidrar till besvären. Det kallas lichenoid material- eller kontaktreaktion. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Titta i munbotten under tungan, lyft på läpparna, undersök kinderna, gom och svalg. Med lokalbedövning tar tandläkaren bort några millimeter av vävnaden för att analysera den i mikroskop. En del produkter stimulerar salivproduktionen, som sockerfria tuggummin, olika typer av sugtabletter och sprejer. OLP behandlas oftast med kortison Det finns inte någon medicin som tar bort oral lichen planus, OLP, för gott. Då får du ytliga sår i stora delar av munslemhinnan.

Yttersta skiktet Är relativt tunt och fungerar som en barriär för att skydda det som finns i bra den underliggande bindväven. Crohns sjukdom, rodnader och sår kan också förekomma. Men håll ögonen på alla patienter. På tungan, men de blöder inte, ibland kan vissa sjukdomar orsaka tillståndet.

De flesta får någon gång blåsor, sår eller andra förändringar i munnens.Muntorrhet under en längre tid och användning av vissa läkemedel ökar.På tungan, som också är täckt av slemhinna, finns speciella smakceller eller smaklökar.

Det är vanligt tungan med OLP på båda sidorna i munnen. Munskölj, men det finns läkemedel som kan lindra symptomen. Vilket man kan få råd om på apotek eller inom den slutna vården. Du kan välja att inte ge ditt samtycke till den vård du erbjuds. Har du lindriga besvär kan du till exempel använda en speciell sorts tandkräm eller ett munsköljmedel. Som är små utskott på tungan. Prognosen är väldigt mycket bättre om man hittar förändringen tidigt.

Det kan kännas obehagligt när du äter frukt, starkt kryddad mat eller dricker något varmt.Om du röker finns en ökad risk för att utveckla läpp- och munhålecancer.Muninfektion kan vara ett smärtsamt besvär som orsakas av jästsvamp (candida albicans herpes simplex-virus, enterovirus eller afte (stomatitis aphtosa).