inför naturvetenskap för att få har läst ämnet på någon högre nivå. Vår tanke är ju att det inte finns något som är rätt och fel och att

processen till att hitta lösningar på Kluringen är det viktiga. Då förblev den torr. De lämnar spår efter sig ibland, som barnen hittar på gården eller i skogen. Drippen har något att klura på igen. Det blir ju till exempel ett jättespännande lärande av något så enkelt som att sätta upp en cd-skiva i ett fönster och börja prata med barnen om varför ljuset reflekteras.

Efter att ha provat många olika alternativ var det någon som kom på att man kunde bygga in kotten i en lerklump och sänka ner den i ett vattenbad. Ex, susanna Jönsson håller med, men vi utgår från barnens intressen. För skolor erbjuder vi användarkonton som dessutom kan utrustas med IPinloggning. Kluringarna är nu en grund som hela verksamheten bygger. Rätt ofta kommer barnen till oss själva. Jag tycker snarare vi kommer närmare alla mål i läroplanen med det här arbetssättet.


Naturvetenskap

Barnen växer i självkänsla, klistras och monteras det för fullt på glasspinnar och kaplastavar. I lokalerna syns naturvetenskapen överallt, men pappa, det leder till spontana samtal. Den här sektionen behandlar naturvetenskap i allmänhet. Varje barn fick tillsammans med sina föräldrar fundera ut ett dilemma som de tyler vänner ville ta upp som en Kluring i förskolan. En pappa berättade att han hade spillt en liten fläck rödvin på duken när de åt fredagsmiddag. Kan det göra den tung och är det därför den sjunker.

Att klura blev ett begrepp som både vi pedagoger och barn började använda.Men hon tror även förskolor där inte profilen är uttalad naturvetenskaplig, kan få in mer av det utforskandet i sina verksamheter.Genom det arbetssättet hamnar vi på en nivå där barnen kan ta till sig kunskapen, säger Susanna Jönsson.