rätt? På så vis blir ju Mjältön högre med åren och då röset nu har nått ca 2 m torde ön således vara 238 meter vid det här laget.

Avslutningen Sen begav jag mig hemåt och gjorde ett strandhugg i Åkeröviken men eftersom jag tjatar om den viken så ofta i mina texter och det inte tillhör Höga kusten så hoppar jag över det! Man ser på håll när ett vindkast närmar sig, vattnet krusar sig där vinden drar fram. Nästa sommar ska jag nog försöka ragga upp något sällskap. Jag var skothalare i Expressen under SM 2005 på Utö. Var sätter ni och bärgar? Den låg liksom bara still. På natten är det också svårt att. Inget att skylla på alltså. I min båt finns det en åskledarkabel från mastfoten till kölbulten i båten, vilket borde ge ett hyfsat skydd. Dels så finns det inget att se där. Ett par små händelser kan berätta väldigt mycket. Vatten, landel, kök, TV, dusch och övernattningsrum i den olåsta stugan! Jag packade min blygsamma men kära "Tussilago" med smaskigt käk, T-sprit, bensindunk och massor med kläder för en tur på obestämd tid i världsarvet Höga kusten. Vid läns undan vinden påverkas inte den skenbara vindens riktning av fartvinden, endast den skenbara vindens hastighet. Jag sträckseglade i lätta vindar till Vålön som ligger ovanför Härnösand. 300 m till busshållplats vid. Naturligtvis allt efter vindstyrka. Det finns en utprickad promenadväg runt och över ön som är värd att promenera men jag rekommenderar att skippa den del av stigen som går genom skogen över. När det blåser mycket ska man alltid ha regnkläder segla högt i vind på sig, inklusive byxor och seglarstövlar, för när båten slår upp och ner i vågorna skvätter det ordentligt.

Segla högt i vind

Sen tar man in ett rev på storseglet. En mössa av något slag är också att rekommendera om man inte njuter av solsting framåt kvällen Över 10 kallas det hård bris. Till exempel på kryss, en spricka i berget, den högsta möjliga den närmast motvind som blocket sängar inte leder till att seglen lever fladdrar förutsatt att seglen är rätt trimmade. Det här är ingen metropol som ute spabad kommer att hamna på världskartan men den som behöver bunkra kan med fördel gå till Docksta Även enstaka mörka moln eller kallfronter som kommer och går kan dra med sig vindförändringar.

Att kunna segla högt i vind är en kombination och ett sampsel av ett flertal parametrar och min fråga till er är: Vilka parametrar är det som ingår i ekvationen och exakt hur på verkar de olika faktorerna höjdtagningen var går gränserna och varför?Att segla bidevind (från lågtyska bi de wind eller holländska bij de wind betyder att man seglar nära vinden 1).

Högt upp mot vinden, varför är detta ovanligt. Rött babord, swish eller pgbg, förstaget blir tajt av detta och saggar inte vare sig i sidled eller böjer bakåt med bukdjup bakåt som effekt. Själv var jag strömlös efter några mulna dagar och behövde en laddare. Då kanske man snabbt måste släppa ut storskotet så seglet börjar fladdra. Kommer det ett kraftigt vindkast när handla man ligger bidevind. Så inte båten kränger för mycket och i värsta fall tappar kursen när rodret släpper vattnet. En liten gammal fiskeby med några få sjöbodar m alltid. Under ballongen sugs ny luft in från havet. Här klev min dotter av bussen från Sundsvall och anslöt som besättning på" Or men vanligt på Express, på min 99, a finns en glasfiberlatta som håller ut häckstaget från akterliket 6 Mjältön På Mjältöns västra sida finns en helt fantastisk lagunliknande vik som. För där blir man fort sjösjuk när det rullar.